Joulupukki

Joulupukki

Mitä olisi joulu ilman joulupukkia tai tonttuja? Ei mitään, ainakaan meidän suomalaisten mielestä. Vaikka me kaikki suomalaiset tiedämme, että se ainoa oikea joulupukki asuu Suomen Lapissa, Korvatunturilla, maailman turuilla on kulkenut monenlaisia jouluisia ukkoja. Nykyinen joulupukkimme on monien satuolentojen yhdistelmä. Kristillisen ajan joulupukin esikuvana oli Pyhä Nikolaus, joka auttoi lapsia ja vähävaraisia.

Punanuttu Joulupukki – Pyhä Niilo

”Rakas joulupukki, minulla ei ole ollut joulupuuta neljään vuoteen ja haluan rullaluistimet ja kirjan, enkä oikein tiedä mitä muuta. Haluan, että Sinä mietit vielä jotain muuta.”

Näin kirjoitti joulupukille vuonna 1901 Detroitissa Henry ja Clara Fordin kahdeksanvuotias poika Edsel, tuleva autojätti Fordin pääjohtaja. Jo vuonna 1870 amerikkalaiset muokkasivat lahjoja tuovan, hollantilaisten siirtolaisten mukana tulleen Pyhän Nikolauksen olemusta. Nimi Saint Nicholas hollannin kielellä Sinter Klaus muotoutui amerikkalaisittain Santa Clausiksi. Thomas Nast stailasi1866 Santa Clausille punaruskean takin ja valkean parran. Tälle hahmolle George P. Walker sepitti tarinan punanuttuisesta joulupukista, joka asuu Pohjoisnavalla.

Kirjetulva joulupukille

Tarina joulupukista vetosi lapsiin, joiden hengellisyyteen altis mieli oli vahva joulupukkiuskossaan. Jo 1800-luvun lopulla amerikkalainen postilaitos oli helisemässä aina joulukuussa, kun sekä Etelänavalle että Pohjoisnavalle osoitettuja kirjeitä joulupukille tulvi kaikkialta. Postitoimistot kautta maan leimasivat lopulta kirjeisiin merkinnän: osoite tuntematon ja lähettivät kirjeet tuntemattomien kirjeiden toimistoon Washingtoniin.

Ujo pyhimys ja yllätyslahjat

Joulupukin esikuva on 300-luvulla vaikuttanut lycialainen nykyisessä Turkissa sijaitsevan Myran piispa Nikolaus. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväsydämisyydestään. Hän piti huolta vähäosaisista, mutta ujona miehenä hän ei tohtinut antaa apuaan suoraan. Kun köyhällä isällä ei ollut kolmen tyttärensä naittamiseen tarvittavaa omaisuutta, Pyhä Nikolaus huomasi tilaisuutensa. Ensimmäisen tyttären tullessa naimaikään hän jätti yön pimeydessä perheen oven taakse nyytin kultaa. Kun toinen tytär oli valmis miehelään, oven taakse ilmestyi taas mystinen kultapussi. Kolmannen tyttären kohdalla isä piti varansa, jotta saisi tietää lahjottajan henkilöllisyyden. Niinpä hän eräänä yönä näki piispan itse teossa kiipeämässä katolle pudottamaan piipusta kultanyyttiä, joka soljahti sujuvasti tyttären kuivamassa olleeseen sukkaan.

Piispa vannotti tyttöjen isää pitämään salaisuuden. Mutta mitä vielä, uutinen levisi tuota pikaa. Siitä lähtien odottamattoman lahjan saajat kautta läntisen maailman kiittivät Pyhää Nikolausta ja monissa maissa toiveikkaat lapset roikottavat joulusukkia takan reunalla vielä tänäkin päivänä.

Pyhä päivä, joulukuun 6.

Piispa Nikolauksen kuolinpäivä, 6. joulukuuta vakiintui katolisissa maissa Pyhän Nikolauksen muistopäiväksi. Nikolaus-hahmot ovat vuosisatojen ajan tuoneet lapsille lahjoja. Joillakin seuduilla lapset laittoivat kenkänsä edellisenä iltana ikkunalaudalle ja löysivät aamulla kengät täytettynä kynttilöistä, pipareista, omenista ja pähkinöistä. Hollannissa lahjat jätettiin lasten puukenkiin. Suomessa 6. joulukuuta, Niilon nimipäivä, on pyhä historiallisista syistä. Silloin nostetaan liput salkoon ja vietetään Itsenäisyyspäivää.

Amerikan joulupukki

Kaupallisista kyvyistään tunnetut amerikkalaiset standardisoivat aikanaan joulupukin hahmon yksityiskohtia myöten. Vuonna 1927 The New York Times kirjoitti: ”Standardisoitu Santa Claus New Yorkin lapsille. Pituus, paino ja koko olemus on standardisoitu, punainen takki ja hiippalakki valkoisin reunuksin, reppu täynnä leluja, punottavat posket ja nenä, paksut kulmakarvat ja iloinen rempseä olemus ovat osa rekisteröityä ilmettä. ” Coca-Colalle standardoitu joulupukki sopi mainiosti, kun yhtiön omat värit olivat jo valmiiksi punainen ja valkoinen! Kumpi olikaan ensin, muna vai kana?

Pelottava pukki

Ennen joulupukkia Suomessa liikkuivat sarvipäiset tapaninpukit, nuuttipukit ja monet muut kummajaiset. Nimi pukki periytyy hahmolta, joka maaseudulla kierteli pukinsarvet päässään ja tuohinaamari kasvojen suojana talosta taloon kerjäten ryyppyjä ja pelotellen lapsia. Viinapäissään kiertelyä ei katsottu hyvällä - silloinkaan. Suomessa nykyisenlainen joulupukki vieraili aluksi säätyläiskodeissa. Kaupunkilaisten joulupukki syrjäytti tieltään vähitellen tapanin- ja nuuttipukit. Palkitseva ja samalla pelottava joulupukki jakoi kilteille lapsille lahjoja, mutta tuhmia lapsia varten pilkisti kontin suusta risukimppu.

Kiitos Markus-setä

Samana vuonna 1927, kun amerikkalaiset standardisoivat joulupukin, Suomessa Markus-setä kertoi radion lastentunnilla, että joulupukki asuu Lapissa Korvatunturilla. Korvatunturin työyhteisöstä on ajan myötä kasvanut varsinainen suurperhe. Joulumuorin lisäksi Korvatunturilla häärivät joulutontut, jotka kotiutuivat Suomeen vasta 1800-luvulla. Ennen Korvatunturille muuttoa tontut olivat talon rakennuksia suojelevia kodinhaltijoita, kuten kotitonttu, riihitonttu, saunatonttu ja myllytonttu, joita palkittiin jouluna hyvistä töistä. Jouluruoka oli pöydässä yön yli ja sauna kylpykunnossa. Nykyisin tontut auttavat joulupukkia lahjojen teossa, käyvät ikkunoiden takana tarkkailemassa lapsia ja reissaavat pukin matkassa.

Aito Korvatunturin joulupukki

Vaikka amerikkalaiset jo varhain brändäsivät joulupukin omiin kaupallisiin tarkoituksiinsa, niin totta totisesti joulupukki kuuluu vanhalle mantereelle. Eipä arvannut amerikkalainen George P. Walker 1800-luvun lopulla sepittäessään tarinaa Pohjoisnavalla asuvasta joulupukista, että Markus-sedän vauhdittamana omaa elämäänsä elävä tarina kiehtoo nykylapsia ja -aikuisia, joita lennätetään joulukuussa liki neljäsataa lentokoneellista Suomen Lappiin tapaamaan joulupukkia. Viime vuonna reilut 105 000 joulumatkailijaa kävi kättelemässä aitoa Korvatunturin joulupukkia Suomen Lapissa. Kirjeet joulupukille löytävät nykyisin kaikkialta maailmasta Korvatunturille. Hyvä Suomi!
 

Lähteet:

Kai Linnilä: Vanhan ajan joulu, tule joulu kultainen, Helmi Kustannus 2003
Jane Newdick: Ihana Joulu, WSOY 1999
http://www.domestic-church.com/ : Saint Nicholas
http://www.nicehouse.fi/
http://www.christmas.com/

Miltä näyttää oikea joulupukki? Mitä joulupukki tekee kesällä?