Joulun sanoma

Joulun sanoma

Joulu on antamisen aikaa, jolloin noudatetaan perinteitä, hiljennytään ja rauhoitutaan viettämään aikaa perheen kanssa. Joulumielen saa itselleen esimerkiksi hankkimalla hyväntekeväisyysjärjestöjen joulukortteja sekä osallistumalla erilaisiin keräyksiin.

Joululaulujen ja joulunäytelmien juuret ovat katoliset. Niiden tarkoituksena oli tehdä kristillinen joulunvietto kansalle läheiseksi ja kiehtovaksi ja saada ihmiset irtaantumaan pakanallisista uskonnoista. Tämän ajan jäänteitä ovat mm. Tiernapojat. Suomessa Tiernapoikien juuret juontavat 1600-luvulle, jolloin Turun yliopiston oppilaat alkoivat kierrellä vauraammissa taloissa esittämässä näytelmää - ja samalla keräämässä itselleen rahaa opiskelua varten!

Joulukirkko on sen sijaan puhdas kristityn joulun ilmentymä. Katolinen kirkko pitää joulumessun puolen yön aikaan, koska Kristuksen oletettiin syntyneen juuri tuolloin. Kun katolisen kirkon vaikutus väheni ja keskiyön messusta yhä yleisemmin luovuttiin, alettiin uskoa, että puolenyön hetkellä vainajien henget kokoontuvat kirkkoon omaa joulumessuaan pitämään. Protestanttinen kirkko juhlii vieläkin joulua aamuvarhaisella pidettävällä jumalanpalveluksella.

Joulun uskonnollinen sanoma elää vahvana Suomessa. Monissa perheissä joulu on vuoden suurin juhla, johon liittyy kansallisen tradition kautta erilaisia uskonnollisia perinteitä.