Hemmottele ystävääsi turvallisesti jouluna!

Hemmottele ystävääsi turvallisesti jouluna!

Jouluvalmistelut ovat kiireen ja kuhinan aikaa! Monissa kodeissa kokkaillaan hihat heiluen, siivotaan vimmatusti ja paketoidaan iltahämärissä lahjoja kun lapset ovat jo unten mailla. Toisaalta jotkut ottavat lähestyvän juhlan rennommin. Erilaisia tapoja valmistella ja viettää perinnejuhlaa on paljon.

Yhdessäoloa ja omaa rauhaa

Kaiken kuhinan keskellä elelee perheen lemmikki. Siinä missä reippaampi kissa- tai koirayksilö haluaa osallistua ihan kaikkeen touhuiluun, voi ujompi vetäytyä omiin oloihinsa piiloon. Arkatassulle on hyvä antaa sen kaipaama oma rauha.

Usein myös lemmikkejä halutaan hemmotella juhlapyhinä, ovathan ne perheenjäseniä! Rakkautta kannattaa aina ensisijaisesti osoittaa viettämällä aikaa yhdessä. Parhaita ajanviettotapoja on monia, mutta koirat nauttivat erityisesti pitkästä kävelystä ulkona. Myös omistaja rentoutuu kun voi kuljeskella iltahämärissä ja ihastella pihoille ja ikkunoihin syttyviä tunnelmallisia valoja. Myös erilaisia aktivointipelejä voi pelata yhdessä.

Yhtälailla kissat tarvitsevat yhteistä aikaa omistajansa kanssa. Ne nauttivat leikkimisestä, erityisesti vaanimisesta ja hyökkäämisestä vaikkapa erilaisten huiskujen kimppuun. Kissat rakastavat myös paketoinnin seurauksena ylijääviä rapisevia papereita ja pahvilaatikoita. Erityisellä varovaisuudella on kuitenkin käsiteltävä lahjanarua joka helposti päätyy kodin pikku tiikerin suuhun ja sitä kautta suolistoon.

Haitalliset ruoka-aineet

Monet haluavat tarjota lemmikeilleen juhlapyhinä jotain tavallisuudesta poikkeavia ruoka-aineita ja herkkuja. Jotta ylimääräisiltä vatsavaivoilta vältytään, kannattaa kuitenkin tarjota sitä ravintoa mitä kissa tai koira arkenakin syö. Jos koira ei ole erityisen herkkävatsainen ja on tottunut syömään kotiruokaa, voi ruoan sekaan toki laittaa pienen hitusen esimerkiksi porkkanalaatikkoa tai pikkiriikkisen palan kinkkua. Erityisen maustetut ja suolaiset ruoat eivät kuitenkaan sovellu eläimen ruokavalioon.

Kun keittiössä alkaa kinkunpaistopuuhat, usein raukeinkin sohvanvaltaaja aktivoituu ja pyrkii osallistumaan kokkaamiseen. Vaikka pöydän vierestä luotaisiin kuinka anovia katseita hyvänsä, ei missään olosuhteissa tule kuitenkaan koskaan lemmikille antaa mitään kypsennettyjä luita! Kypsennetyt luut eivät sovellu ravinnoksi koiralle tai kissalle ja ne voivat vahingoittaa suolistoa vakavasti. Myöskään raakoja luita ei tule tarjota niihin tottumattomalle lemmikille.

Vaara vaanii myös konvehtirasioissa. Suklaan sisältämä teobromiini on hengenvaarallista herkkua. Suklaamyrkytys oireilee lisääntyneellä juomisella ja virtsaamisella, oksentelulla ja ripulilla, koira on levoton, saattaa horjua ja sen sydän lyö tiheästi. Oireet saattavat ilmaantua vasta tunteja suklaan syömisen jälkeen ja vaativat aina ensiapua! On tärkeää huomioida että myös ksylitolin syöminen on koiralle erittäin vaarallista, joten kaikki makeiset tulee säilyttää poissa karvaisten kavereiden kuonojen ulottuvilta, mukaan lukien rusinat.

Myrkylliset huonekasvit

Erityisesti kissatalouksissa kannattaa luoda silmäys siihen millä kaunistaa kotiaan jouluna. Kasvit aiheuttavat vuosittain eniten kissojen myrkytystapauksia, ja kaikkein suurin riski näille myrkytyksille on joulunaika.  Ylivoimaisesti kaikkein myrkyllisin ja vaarallisin huonekasvi on joulutähti! Myös jouluruusu sekä hyasintti ovat haitallisia, joten voi olla viisasta pidättäytyä näiden kasvien tuomisesta kotiin kokonaan.

Lue lisää myrkyllisistä joulukukista>>

Hemmottele turvallisesti

Joulunaika on lemmikille vaarallisinta aikaa kotona. Pöytätasot notkuvat haitallisia ruoka-aineita, vieraat ovat tuoneet tuliaisiksi myrkyllisiä huonekasveja, lahjanarut ovat iloisessa sekamelskassa lattialla ja kynttilöissä palava tuli korventaa neljällä tassulla kulkevien viiksikarvoja. Vastuullinen lemmikinomistaja huomioi vaaratekijät etukäteen ja huolehtii siitä, että koti on kaikille turvallinen paikka.

Moni haluaa hemmotella karvaista kaveria hankkimalla sille lahjaksi jotakin mukavaa. Lemmikin lahjan voi pakata ilman lahjanarua vaikkapa pahviin ja paperiin jonka se voi itse avata. Usein lahjapakkauksen repiminen on vähintään yhtä iloinen hetki kuin itse lahjan löytäminen sen sisältä! Koiran ja kissan iloksi lahjapaketteihin voi piilottaa esimerkiksi kuivaherkkuja. Reipas kotikokki voi tehdä itse myös lisäaineettomia herkkukeksejä joiden tuoksu huumaa herkkusuun jopa pakkauksen läpi!

Juhlapyhien valmistelut voivat olla stressaavaa ja kiireistä aikaa, joten kun kaikki tarpeelliset valmistelut on vihdoinkin tehty, on aika rauhoittua viettämään yhteistä aikaa kiireettömästi. Ja kun ilta hämärtyy ja tähdet alkavat tuikkia, on aika hemmotella ystävää sillä parhaalla tavalla, ottaa se kainaloon ja olla yhdessä kaikessa rauhassa.

Teksti: Maukas

Usein myös lemmikkejä halutaan hemmotella juhlapyhinä, ovathan ne perheenjäseniä!