Piparkakkukirkko

Piparkakkukirkko

Ainesosat: 

Piparkakkutaikina: 1 1/2 dl siirappia 2 dl sokeria 250 g voita tai margariinia 4 tl kanelia 3 tl inkivääriä 2 tl neilikkaa 1/2 tl suolaa 2 munaa 2 tl soodaa n. 9-10 dl vehnäjauhoja Tai 2 pakettia valmista piparkakkutaikinaa Sokerikuorrutus: 500g tomusokeria 2 munanvalkuaista kevyesti vatkattuna Pursotin tai esim. pieni muovipussi, jonka kulmaan leikataan pieni reikä Lisäksi: n. 2 dl Hienoa sokeria osien liimaukseen Tomusokeria siroteltavaksi Karkkeja koristeluun Coctailtikku, pala rautalankaa tms. kellon ripustustangoksi Tarjotin ja kakkupaperia alustaksi, sillä tässä ohjeessa ei ole piparipohjaa

Ohjeet: 

Mittaa siirappi, sokeri, rasva ja mausteet kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Seoksen jäähdyttyä lisää siihen munat vatkaten. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää jauhoja. Anna taikinan kovettua kylmässä esim. yön yli.

Kauli taikina tasaisen litteäksi levyksi. Leikkaa kaavojen mukaisesti ensin kirkon seinät ja katto. Leikkaa ikkuna- ym. aukot vasta pellillä, koska muuten osat voivat venyä siirrettäessä. Leikkaa huolellisesti, jotta paistetut palat istuisivat toisiinsa mahdollisimman tasaisesti (Koloja jää silti aina, mutta niitä voit peittää tomusokerista tehdyllä "lumi" -kuorrutteella).

Paista pellillä 200-asteisessa uunissa n. 5-10 min. osasten koosta riippuen. Paista pienet ja suuret osat erikseen, sillä pienten paistoaika on lyhyempi. Anna osien jäähtyä ja kovettua rauhassa pellillä ennen kuin alat siirrellä niitä.

Helpotusta työhön saat, kun jätät pois eteiskopin ja "lasimaalauksen". Tee siinä tapauksessa kirkkoon kaksi samanlaista ikkunapäätyä. Kirkosta tulee vankempi, jos pienennät ikkuna-aukkoja. Ikkunat voi myös "piirtää" tomusokerikuorrutteella ja jättää aukot kokonaan pois. Myöskään piparkakusta tehtyä alustaa ei tarvita. Vinkkejä ja ohjeet mm. "lasimaalaukseen" löydät tämän ohjeen lopusta!

VINKKEJÄ KOKOAMISEEN JA KORISTELUUN:

Seinien koristelu

Koristele sokerikuorrutteella kirkon seinät, sillä se on helpointa nyt kun osat ovat vaakatasossa. Karkkien liimaus ja katon koristelu taas on parempi tehdä vasta kirkon kokoamisen jälkeen, sillä osien liimaaminen on helpompaa, kun ei tarvitse varoa koristelua. Sokerikuorrutus on kunnolla kuiva vasta päivän parin päästä ja sitä ennen siihen ei pidä koskea.

Sokerin sulatus

Sulata (teflon)pannulla sokeria pienissä erissä. Kasta yhteen liitettävistä kappaleista toisen reuna sulaan sokeriin ja paina osat vastakkain. Huomioi, että sokeri on polttavan kuumaa ja jähmettyy hyvin nopeasti! Ole muutenkin huolellinen ja katso, että kulmat tulevat suoriksi ja kappaleet ovat oikein päin! Sokerin sulatuksessa ja osien liimaamisessa suositellaan aikuisen apua.

Kirkon seinät

Liitä ensin yhteen toinen pääty ja sivuseinä. Tee samoin toisen päädyn ja toisen sivuseinän kanssa. Liitä lopuksi yhteen nämä kaksi nurkkaelementtiä. Liimaa sen jälkeen paikalleen katon osat.

Torni

Kokoa seinät erikseen. Tee ensin kaksi nurkkapalaa (samoin kuin kirkon seinien kanssa) ja liimaa sitten nämä palat yhteen.Kokoa tornin katto kartioksi ja aseta se kokonaisena tornin päälle. Lopuksi liimaa koko torni kerralla kirkon katolle.

Sisäänkäynti ja ovi

Jos teet kirkkoon eteiskopin, liitä ensin sivuseinät päätypalaan. Liimaa rakennelma kirkon oviaukon kohdalle. Lopuksi liimaa eteisen katto puolisko kerrallaan. Oven voit liimata oviaukon viereen joko kokonaisena tai kahteen puoliskoon halkaistuna.

Kuusi

Liimaa yhteen kaksi kuusenpuolikasta n. 60 asteen kulmaan toisiinsa nähden. Tee samoin kahdelle muulle kuusenpuolikkaalle. Liimaa lopuksi toinen kuusielementti kokonaisen kuusipiparin toiselle puolelle ja toinen elementti vastakkaiselle puolelle. Näin saat kuusen, jonka oksat osoittavat kuuteen suuntaan (ks. kuva kaava-arkissa). Halutessasi voit liittää kokonaiseen kuusipalaan mainittua enemmän tai vähemmän puolikkaita palasia.

Koristelun viimeistely ja alustalle asettaminen

Koottuasi koko kirkon, liimaa lopuksi ristit katon harjalle. Aseta valmis kirkko esim. kakkupaperin päälle tarjottimelle.Pursota tomusokeritahnaa myös kattopalasiin ja liimaa tahnalla mahdolliset karkkikoristeet. Jos haluat laittaa kuusen latvaan tähtikarkin, se pysyy parhaiten kuitenkin sulalla sokerilla liimaten. Ripottele lopuksi siivilän läpi tomusokeria lumeksi sekä piparkakun että alustan päälle.

LISÄÄ HAASTETTA!

Lasimaalaus

Lasimaalausta varten tarvitset litteitä ja mieluiten suorakaiteen muotoisia läpikuultavia hedelmäkarkkeja, esimerkiksi hedelmäaakkosia. Leikkaa saksilla karkkien reunat tasaisiksi. Samalla tulee esiin karkin tahmeampi sisus. Kokoa "lasimaalaus" painamalla karkinpalasten leikatut reunat toisiaan vasten. Kun olet paistanut kirkon päädyn, mittaa aukon lopullinen koko ja leikkaa karkkimosaiikki sopivan kokoiseksi. "Lasimaalaus" pysyy paikallaan ilman sokeriliimaa, jos se on leikattu tarkasti aukon kokoiseksi tai millin pari suuremmaksi. Liitä "lasimaalaus" paikalleen ennen kirkon kokoamista.

Ikkunalasit

Voit halutessasi tehdä kirkkoon ikkunalasit sokerista ennen kirkon kokoamista. Laita ikkuna-aukollinen seinä kevyesti voidellulle leivinpaperille. Valuta varovasti sulaa sokeria ohut kerros ikkuna-aukkoon ja anna jähmettyä. Poista leivinpaperi. Ikkunalasien tekoa voi kokeilla myös liivatelehdistä.

Valo kirkon sisälle

Saat lisää tunnelmaa ja hehkua lasimaalaukseen, jos laitat valon kirkon sisään. Käytä mieluiten pientä sähkölamppua. Johto voi kulkea reunan ali takapuolelle. Jos käytät lampun sijasta kynttilää, varmista että sille jää ilmaukkoja. Jos tukit kaikki ikkunat "ikkunalasilla", kannattaa katonharjaan tornin alle tehdä aukko. Koska kirkon oviaukko on pieni, paras tapa laittaa kynttilä sisään on nostaa kirkko palavan kynttilän päälle. Tästäkin syystä on kätevää, ettei liimaa kirkkoa (piparkakku)alustalle. Älä jätä kynttilää palamaan vahtimatta!

Kello kirkontorniin

Hanki suklainen tai metallinen kello ja kiinnitä kello ripustustankoon, esim. coctailtikkuun tai rautalankaan. Ennen kuin liität torniin katon, liimaa ripustustanko kelloineen poikittain seinäosien päälle. Sovita ensin kellon ripustusnaru sellaiseksi, että kello näkyy hyvin tornin aukoista. Liimaa lopuksi katto paikalleen.

 

Ohje: Finfood