Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Kuvaus: 

Tämä taikina on nimenomaan talojen ja muiden piparirakennelmien tekoon. Se on helposti käsiteltävää ja näppärä leipoa. Se ei leviä uunissa eikä valmiit osat murene helposti. Muista kaulia taikina riittävän ohueksi (2-3 mm), ettei osista tule liian paksuja. Taikinasta tulee kaksi pientä mökkiä tai yksi isompi talo alustoineen. Kaavat ovat helposti muunneltavissa, jos haluat ilahduttaa itseäsi tai tuttaviasi suurempikokoisella piparkakkutalolla.

Ainesosat: 

50 g leivontamargariinia
1,5 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
3 rkl piparkakkumausteseosta
1,5 dl maitoa
6-7 dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa tai 1 rkl leivinjauhetta

Ohjeet: 

Laita rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes sokeri ja rasva ovat sulaneet. Seos saa vaikka hieman kiehahtaa. Sekoita joukkoon maito ja jäähdytä seos.

Sekoita osaan jauhoista ruokasooda. Kaada jauhoseos rasvaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Taikinan tulee olla hyvin kiinteää, silloin se ei leviä uunissa. Taputtele taikina levyksi ja kääri Elmu-tuorekelmuun. Nosta jääkaappiin ja anna kovettua seuraavaan päivään.

Piparkakkutalon kaavat löytyvät ohjeen alta.

Tämä piparkakkutalo on helppotekoinen. Siinä ei ole pieniä osia (ovia, ikkunaluukkuja, savupiipun palasia), jotka helposti palavat uunissa. Erilaisilla karamelleilla saat koristeltua talosi ja voit tehdä niillä myös oven, ikkunat sekä savupiipun.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Piirrä kaavat Bruno-perhospaperilla tai -leivinpaperille ja aseta kaavat taikinalle. Leikkaa terävällä veitsellä kaavanmukaiset palat irti taikinasta. Nosta osat paistinlastan avulla leivinpaperoidulle pellille. Lopputaikinasta saat halutessasi alustan mökeille. Paista osat 225 asteisen uunin keskiosassa 4-6 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

Kokoamiseen: n. 2 dl sokeria

Koristeluun: 3 dl tomusokeria + n. 2 tl vettä, erilaisia karamelleja

Paras liima talon kokoamiseen on sulatettu sokeri, mutta sen kanssa pitää olla varovainen. Se on todella kuumaa! Turvallisempi liima on tomusokerista ja vesitipoista sekoitettu tahna, mutta sen kuivuminen kestää pidempään, joten joudut pitämään talon osia paikoillaan. Sulata kokoamiseen tarkoitettu sokeri paistinpannulla. Varo ettei sokeri pala. Liimaa ensin talon seinät ja päädyt kastamalla liimattava reuna sokeriin. Liimaa lopuksi katto. Saat lopun sokerin irti paistinpannusta kiehauttamalla pannussa vettä. Sekoita tomusokeriin vettä tipottain. Kun seos sopivan paksua, liimaa sillä karamellit mökin koristeeksi.

 

Katso myös muita reseptejä www.eskimofinland.fi

Lähde: 
Eskimo Finland Oy