Joulunalusmuistilista

Joulunalusmuistilista

Eskimon joulunalusmuistilista auttaa sinua valmistelemaan jouluherkut ja joulupöydän antimet kaikessa rauhassa ilman kiirettä ja stressiä.

Muutama viikko ennen joulua

Piparit

Nyt on hyvä aika viimeistään leipoa pipareita joulua varten. Nauti leivonnasta yksin tai perheen kera. Voit kätevästi koristella pipareita tomusokerikuorrutteella, jonka voit tehdä itse joko leivinpaperista valmistettuun pursotinpussiin tai valmiiseen pursotinpussiin.

Kuivakakut

Jouluiset kuivakakut on helppo valmistaa ajoissa pakastimeen. Huolehdi, että suojaat pakastettavat kakut hyvin, että ne eivät ota makuja pakkasesta. Suosittelemme Eskimo-folion ja -pakastuspussin käyttöä yhdessä. Muista ottaa kuivakakut ajoissa sulamaan pakastimesta.

Täytekakut

Tee täytekakkua varten pohja ajoissa pakastimeen. Pakasta kakkupohja Eskimo-folioon ja Elmukelmuun käärittynä.

Joulumakeiset

Joulumakeisia on mukavaa antaa lahjaksi ja herkutella makeisilla vaikka aattona kahvipöydässä. Reseptistä riippuen useimmat makeiset voi pakastaa tai säilyttää jääkaapissa, jolloin ne säilyvät hyvinkin jopa viikkoja.

Joulunalusviikko

Joululeipä

Valmista joululeipä foliovuokaan. Voit pakastaa valmiiksi paistetun leivän. Useimmiten myös tuotteen raakapakastaminen on mahdollista, jolloin on helppoa nautti tuoreesta, omatekemästä leivästä joulupöydässä.

Joululaatikot

Tee laatikot valmiiksi jo ennen joulua. Voit paistaa laatikot valmiiksi ja pakastaa ne. Tai voit myös pakastaa laatikot raakaraasteena ja pakastaa ne raakana. Muista vain ottaa laatikot ajoissa sulamaan ja sitten paistumaan tai lämmitettäviksi.

Joulukinkun sulatus

Mehukkain kinkku saadaan, jos sulaminen tapahtuu tasaisesti niin, että uuniin laitettaessa sen sisälämpötila olisi lähellä 10 astetta. Jos jouluviikolla on pakkasta viisi astetta, pakastekinkku kannattaa hankkia parvekkeelle tai auton perään ainakin viikko ennen joulua. Kääri kinkun ympärille sanomalehteä ja pane se muovikassiin. Näin kondensoituva kosteus ei likaa säilytystilaa. Viidessä päivässä kinkun lämpötila muuttuu - 5 asteen paikkeille. Kolme päivää ennen aattoa kinkku siirretään kylmiöön, näin kinkun lämpötila muuttuu plussan puolelle.

Jos kinkku otetaan suoraan pakasteesta, on sille silti varattava sulamisaikaa jääkaapissa muutama päivä, kinkun koosta riippuen. Jos kinkku on suuri sulaminen kestää useita päiviä.

Aatonaatto

Kalan graavaus

Kala graavataan kylmässä, lohi vuorokauden verran ja siialle riittää 6-8 tunnin graavausaika. Kala kannattaa kääriä leivin- tai voipaperiin ja laittaa ympärille Elmutuorekelmua. Päälle voi laittaa halutessaan painon. Painon alla kala suolaantuu hitaammin. Samalla siitä tulee kiinteämpi, jolloin se on helppo leikata.

Jos fileet painavat noin kaksi kiloa, ripottele fileen päälle 2 rkl karkeata suolaa. Ripottele toiselle fileelle 15 murskattua valko- tai mustapippuria. Pane fileelle murskattuja tillinvarsia. Käännä fileet päällekkäin ja kääri ne tiukasti voipaperiin. Jos graavisuolaat siikaa, käytä vain suolaa. Pippuri on liian voimakasta ja monen mielestä myös tilli.

Rosollin valmistelu

Leikkaa kaikki rosollin ainekset valmiiksi jääkaappiin Elmukelmun alle. Sipuli ja silli kannattaa laittaa joko tiiviiseen säilytysrasiaan tai vuorata Eskimo Kotifoliolla, jolloin ne eivät päästä jääkaappiin makua. Muista, että jos kaikki eivät välitä sillistä tai jostain muusta rosollin ainesosasta, niin voit laittaa ainekset tarjolle raidoittain lautaselle. Tällöin jokainen voi valita itse haluamansa sisällön rosolliin.

Joulukinkku

Aatonaatto aamupäivästä kinkku on syytä ottaa huoneen lämpöön ja sen ympärillä oleva muovipussi viilletään auki. Näin kinkku pysyy raikkaampana ja illalla se on sisältäkin lämmennyt lähelle 10 astetta.

Pyyhi kostealla paperilla kinkun pinta ja kuivaa se. Pane kinkku paistopussiin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimman osan keskelle. Kärkiosa ei saa koskea silavaan eikä luuhun, sillä niiden lämpötila ei kerro lihan kypsyyttä. Kinkku kannattaa kypsentää kinkkupussissa reunallisella uunivadilla. Paistat kinkun samoissa olosuhteissa paistopussissa tai ilman, kypsänä kinkku painaa saman verran. Erona on se, että pussiin jää enemmän talteen paistolientä. Paistoliemestä saa helpon kastikkeen kinkulle. Paistopussin etuna on myös se, että kinkusta haihtuva liemi ei ehdi höyryyntyä keittiöön juuri lainkaan, vaan se jää pussiin. Ilman paistopussia paistettaessa uuni likaantuu runsaasta höyrystä paistamisen aikana ja pannulle muodostuva liemi tahtoo läikkyä uuniin. Kuumenna uuni yli 200 asteeseen. Paista kinkkua kuumassa uunissa puolesta tunnista tuntiin kinkun koon mukaan. Kuuman alkulämmön ansiosta mahdolliset bakteeritoiminnat loppuvat. Laske uunin lämpötila 110 asteeseen. Paista tuoretta viljakinkkua, kunnes mittari näyttää 75 astetta ja pakastekinkkua paistettaessa 80 astetta. Arvioitu paistoaika on tunti/kilo.

Katso Aki Wahlmanin video kinkunpaistosta.

Pakastettujen tuotteiden sulatus

Muista ottaa leivonnaiset ja laatikot sulamaan aattoa varten aatonaattona.

Täytekakut

Ota täytekakkupohja sulamaan aatonaatto aamuna ja tee loppuun aaton aattona. Anna täytekakun vetäytyä kylmässä yön yli, jolloin se mehevöityy hyvin.

Jouluaatto

Vihersalaatit

Leikkaa salaatit valmiiksi ja kääri ne kostutettuun Carita-liinaan. Tällöin salaatti pysyy raikkaana ja rapeana. Muut salaattien osat voit myös leikata valmiiksi säilöön jääkaappiin. Muista laittaa tiiviiseen astiaan tai peittää ne Elmukelmulla.  Yhdistele salaattien ainekset juuri ennen esillelaittoa.

Joululaatikot

Paista joululaatikot.

Joulukinkku

Koristele ja kuorruta joulukinkku.